Apotheker wereldwijd cruciaal bij verlagen zorgkosten

Tijdens de rondetafeldiscussies van het internationale apothekerscongres FIP Centennial hebben delegaties uit de hele wereld gesproken over hoe het potentieel van de apotheker kan leiden tot meer verantwoord medicijngebruik.

Nu worden nog, volgens het vandaag gepubliceerde onderzoek van IMS, voor 500 miljard dollar per jaar onnodige kosten gemaakt in de internationale gezondheidszorg. De apotheker kan een cruciale rol spelen om hierin verandering aan te brengen.

“Apothekers zijn de meest laagdrempelige zorgverleners. Patiënten luisteren naar hen en vertrouwen op hun advies,” aldus professor Jane Halton van het Australische ministerie van gezondheidszorg.

De aanwezige belanghebbenden bediscussieerden maatregelen die genomen moeten worden om de vermijdbare kosten tegen te gaan. Zo bracht de voormalige minister Ab Klink in dat een verandering van ons vergoedingssysteem noodzakelijk is. Volgens Klink moet de apotheker niet betaald worden voor het aantal verstrekte medicijnen, maar voor de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening richting de patiënt.

Vanuit de farmaceutische industrie bracht Jack Watters, Vice-President bij Pfizer, in dat deze industrie een verantwoordelijkheid heeft om therapietrouw mee te nemen bij de medicijnontwikkeling.

Jan Smits, voorzitter van de KNMP, vat de dag samen: “Ik vind het goed te merken dat de rol van de apotheker internationaal erkend wordt. Dit bewijst voor mij dat we in Nederland de goede koers varen. Als belangrijke schakel in de gezondheidszorg kunnen apothekers een beter rendement halen uit medicijnen. Hiermee voorkomen zij onnodige kosten in de gezondheidszorg.”

FIP Centennial Congress: Rondetafeldiscussies
IMS Institute Study: ‘Advancing the Responsible Use of Medicines: Applying Levers for Change’

Bron: KNMP