Verdachte aangehouden in onderzoek naar illegale geneesmiddelen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft  in Groningen een 48-jarige man aangehouden. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket dat zich richt op het invoeren, verkopen en distribueren van medicijnen die vermoedelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De verdachte is vandaag door de rechter-commissaris in Groningen in bewaring gesteld voor veertien dagen.

Verdachte
Het vermoeden is dat de verdachte de afslankproducten Slimex en Sibutril vanuit India heeft ingevoerd in Nederland en die te koop aanbiedt. Deze produkten bevatten de schadelijk stof Sibutramine. De Europese Commissie heeft in 2010 dit middel van de markt gehaald toen uit onderzoek van de fabrikant bleek dat het gebruik van Sibutramine ernstige bijwerkingen had en onder meer hartklachten kan veroorzaken. Het is daarmee een verboden middel geworden.

De verdachte zou daarnaast in medicijnen handelen, die uitsluitend op recept mogen worden verstrekt en die niet geregistreerd zijn in Nederland. Het vermoeden is dat hij ook merkvervalste medicijnen verkoopt, waaronder Viagra. Verder heeft de verdachte vermoedelijk illegale slaapmiddelen en antidepressiva ingevoerd en verhandeld.

Door de Douane zijn inmiddels ruim 800 capsules Slimex en ruim 27.000 capsules Sibutril in beslag genomen. Deze producten waren geadresseerd aan de verdachte.

IGZ heeft een woning in Groningen doorzocht en administratie in beslag genomen. In de woning werden naar schatting enkele tienduizenden illegale en vervalste medicijnen aangetroffen die in strijd zijn met de Geneesmiddelen- en de Opiumwet.

Waarschuwing voor publiek
De inspectie adviseert om nooit geneesmiddelen te kopen via internet, zonder recept van een arts en tussenkomst van een erkende apotheek. Zonder controleerbare herkomst kunnen consumenten niet vertrouwen op de echtheid en daarmee de veiligheid van geneesmiddelen.

Bron: IGZ